• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Radno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme prije proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki. Trgovine koje će imati organizirano radno vrijeme duže od 10 sati morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene, koja traje najmanje jedan sat, radi dezinfekcije prostora.'

U skladu s time Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio dvije Odluke:

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/priopcenje-za-medije-stozera-civilne-zastite-republike-hrvatske-od-26-svibnja-2020/2587


Sukladno novoj odluci Stožera civilne zaštite, od ponedjeljka 27.4., dopušteno Vam je vratiti se na radno vrijeme prije pandemije, (primjerice ukoliko ste radili od 6-20h, 7-20h, 7-21h), ali isto tako možete prijaviti i novo radno vrijeme od 7-21h.

Definitivno je zabranjen rad nedjeljom i blagdanima za sve trgovine, izuzev pekarnica, kioska, trgovina kruhom i pekarskim proizvodima, te trgovina u sklopu benzinskih postaja.

Tijekom novog radnog vremena, između 7-21h, obvezno morate imati pauzu/prekid rada u trajanju najmanje jedan sat. To vrijeme nužno je iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora trgovine, te izmjenu radnika koji u njima rade.

Nije propisano kada treba biti pauza/prekid radnog vremena, tako da to možete odrediti sami pojedinačno za svaku trgovinu

Odluku Stožera civilne zaštite koja se primjenjuje od ponedjeljka 27.4., te primjere uzračuna radnog vremena možete preuzeti niže u tekstu

Odluka o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19

RADNO VRIJEME OD 27.04.2020 PRIJEDLOG SATNICE


Na inicijativu Saveza udruga malih trgovaca RH u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak s predstavnicima SUMT-a, koji se žele uključiti u rad Udruženja trgovine HGK kako bi aktivnije sudjelovali u procesima donošenja odluka koje izravno utječu na tržište i razvoj trgovinskog sektora.

„Zajedno možemo lakše artikulirati stvarne probleme i nastupati prema resornim Ministarstvima i Vladi. Udruženje trgovine HGK upravo radi na prijedlozima dugoročnih mjera, strateških smjernica i aktivnosti koje se moraju poduzimati za osiguravanje dugoročnog održivog rasta sektora, posebice mjera koje moraju pratiti razdoblje post korona krize gospodarstva“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher, dodavši kako je jedan od ciljeva suradnje i snažnija promocija hrvatske proizvodnje.

„Razmatrali smo mogućnosti uključivanja predstavnika malih trgovaca u rad Vijeće udruženja za trgovinu HGK kako bi imali veći utjecaj na procese donošenja odluka od vitalne važnosti za trgovačko tržište. Želimo da se naše mišljenje čuje, a kroz HGK ćemo to lakše postići“, kazao je predsjednik SUMT-a Damir Aščić.

Cjelokupan članak možete pročitati na suvremena.hr - http://suvremena.hr/savez-udruga-malih-trgovaca-zeli-sudjelovati-u-radu-udruzenja-trgovine-hgk/

Izvor: suvremena.hr
Foto: suvremena.hr


Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske (SUMT), podržava trenutnu odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima, ali isključivo ukoliko se ograničenje provodi bezuvjetno, bez iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu.

Naime svjedoci smo trenutno, kako se kiosci, pekare te trgovine u sklopu benzinskih postaja, iznimke kojima je dopušten rad, pretvaraju u klasične trgovine, nudeći uz osnovni asortiman i brojne druge proizvode, poput primjerice smrznute hrane, brašna ili sredstava za pranje.

„Općenito, pitanje rada trgovina nedjeljom, potrebno je dugoročno riješiti donošenjem odgovarajućih propisa, kojima će se predvidjeti jednaki uvjeti za sve, čime će se osigurati pošteno tržišno natjecanje. Nužno je stoga sagledati sve aspekte problema, kao i moguće pozitivne i negativne efekte, kako bi konačno zakonsko rješenje bilo primjenjivo, te u skladu s potrebama radnika, gospodarstva i društva općenito.“, istaknuo je ovom prigodom Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Repulike Hrvatske.

 


Ministar gospodarstva Darko Horvat u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku komentirao objavljeni plan popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa.

Svi oni koji su dosad imali radno vrijeme do 17 imaju prilike osposobiti svoju trgovinu za dvosmjenski rad. Dakle, od 7.30 do 14, nakon toga pola sata radne pauze, dezinfekcija, od 14.30 pa do 21 u dvosmjenskom radu, rekao je Horvat.

Horvat je pritom izrazio sigurnost da će uz poštivanje svih mjera sve uslužne djelatnosti biti spremne za početak svoje gospodarske aktivnosti.


© 2020 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1