• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Obavijest o evidentiranju subjekata i objekata u poslovanju s hranom!

Dana 22. svibnja 2021. godine na snagu je stupio Zakon o službenim kontrolama, drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“ br. 52/21) kojim je propisano da Državni inspektorat evidentira subjekte u poslovanju s hranom i pripadajuće objekte te uspostavlja, vodi i redovito ažurira Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije. Do stupanja na snagu predmetnog zakona postupak je vodilo Ministarstvo zdravstva.

Podnošenje obavijesti za evidentiranje subjekata i pripadajućih objekata obavlja se isključivo elektronički, odnosno putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije (SISSI).

Upute i postupak za evidentiranje SPH/OPH možete preuzeti sa sljedećih linkova:  

LINK ZA PREUZIMANJE - Uputa za evidentiranje SPH_OPH 25_05_2021

LINK ZA PREUZIMANJE - Postupak evidentiranja SPH_OPH obavijest

Za postupak evidentiranja potrebne su vjerodajnice za korištenje sustava e-Građani, putem Nacionalnog Identifikacijskog i Autentifikacijskog Sustava (NIAS). Ukoliko odgovorna osoba subjekta u poslovanju s hranom nema vjerodajnice za korištenje sustava e-Građani, mora ovlastiti drugu osobu koja posjeduje vjerodajnice kako bi ista mogla provoditi postupak evidentiranja.

Postupak podnošenja obavijesti i detaljna uputa za evidentiranje subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom te pripadajući obrasci, nalaze se na web stranici Državnog inspektorata  na slijedećem linku: Državni inspektorat Republike Hrvatske - Hrana, uključujući genetski modificiranu hranu, novu hranu i genetski modificirane organizme (gov.hr)

Napominjemo kako se postojeći subjekti i objekti koji su ishodili rješenje Ministarstva zdravstva smatraju evidentiranim u Registru subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije te za iste nije potrebno dostavljati obavijest Državnom inspektoratu.

Također uz registraciju objekta, morate se registrirati i kao subjekt u poslovanju s hranom.


© 2024 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1