• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Novi zakon o minimalnoj plaći!

Hrvatski sabor je u petak većinom glasova usvojio izmjene i dopune Zakona o minimalnoj plaći koje možete vidjeti ovdje.

Glavne promjene koje se uvode ovim izmjenama i dopunama Zakona su:

  • Obvezno ugovaranje plaće do visine minimalne plaće u bruto iznosu. Poslodavac koji s radnikom ne ugovori plaću u bruto iznosu riskira novčanu kaznu u iznosu od 60 do 100 tisuća kuna. Ovo konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu koja do kraja ove godine iznosi 4250 kuna, a po novoj uredbi Vlade u sljedećoj godini 4687,50 kuna. Ugovaranjem bruto iznosa trebale bi se onemogućiti zloporabe vezane uz ugovaranje plaće u neto iznosu.
  • Određeno je da se u iznos minimalne plaće ne ubrajaju i povećanja plaće s osnove otežanih uvjeta rada. Otežanim uvjetima rada smatraju se oni uvjeti koji su određeni zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili drugim propisom koji poslodavca obvezuje. Ovo bi trebalo omogućiti bolja primanja radnika.
  • Propisano je kako nije dopušten sporazum poslodavca i radnika o odricanju od prava na isplatu minimalne plaće. U suprotnom, poslodavcu prijeti novčana kazna u iznosu od 60 do 100 tisuća kuna.
  • Kolektivnim ugovorom minimalna plaća može se ugovoriti na način da se iznos minimalne plaće za cijelu godinu podijeli s godišnjim fondom sati te se minimalna plaća obračunava i isplaćuje sukladno dobivenom iznosu minimalne plaće po satu i mjesečnom fondu sati.
  • Omogućava se inspekcijski nadzor odredbi kolektivnog ugovora čija je primjena proširena i to u dijelu koji se tiče obračuna i isplate povećanja plaće s navedenih osnova.
  • Novčane kazne za prekršaje u vezi minimalne plaće se primjenjuju i na fizičke osobe obrtnike i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost kada je prekršaj počinila u vezi s obavljanjem njezina obrta ili samostalne djelatnosti.

HUP je podržao predmetne izmjene i dopune Zakona jer su usvojeni i prijedlozi poslodavaca, između ostaloga i uvođenje kontrole isplate plaće ugovorene proširenim kolektivnim ugovorom radi sprječavanja nelojalne konkurencije u sektorima. Također, zadovoljni su i činjenicom da ministar neće moći samovoljno utjecati na iznos dodataka na minimalnu plaću čime bi se derogirale odredbe Zakona o radu, već će se isti i dalje definirati u dogovoru sa socijalnim partnerima.


© 2024 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1