• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Stožer objavio detalje o uvođenju covid-potvrda od utorka 16.11.!

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o obaveznim covid potvrdama u javnim i državnim službama, kao i onima na lokalnoj razini, uz poruku da je osnovni cilj zaštiti zdravstveni sustav kako bi bio dostupan svim bolesnicima.

Odluka stupa na snagu u utorak 16. studenog 2021..

Zaposlenici u javnom sektoru, kao i svi građani koji trebaju njihove usluge, trebat će covid potvrde.

- Uvodi se sigurnosna mjera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi se svi stigli pripremiti.

Svi će se morati testirati najmanje dvaput tjedno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mjesta, a popis mjesta je na službenim stranicama HZJZ-a. Mjera se uvodi iz epidemioloških razloga, a covid potvrda je dokaz da je osoba cijepljenja, negativna ili preboljela.

- EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Oni koji odbiju pokazati covid-potvrdu ili odbiju testiranje, neće moći ući u prostorije. Također, ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze

- Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike,ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe, među kojima su i škole. No ne i vrtići. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama donijet će se na razini svakog pojedinog fakulteta.

- Odluka uvodi obvezno testiranje i za državno javno sektor, ali je izdana ista preporuka i za ostale poslodavce koji mogu testirati zaposlenike i one koji dolaze u njihove prostorije. To će značiti određeni trošak za poslodavce, ali zdravlje nema cijenu.

- Ovo odluka se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo

Također vam donosimo popis zdravstvenih ustanova i laboratorija koji obavljaju COVID testiranja i upisuju ih u Centralni registar COVID-19 testiranja koji se koristi kao referentni sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda. Detaljnije informacije o antigenskom testiranju u gradu Zagrebu potražite na poveznici, dok su informacije za druge regije dostupne u vijestima koje se svakodnevno osvježavaju za svaku pojedinu županiju.

Upute Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epidemiologiju - HZJZ za upotrebu brzih antigenskih testova su na poveznici

Popis možete vidjeti OVDJE 12.11.2021.

Svi koji se testiraju u nekom od navedenih laboratorija ili ustanova mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu.

Popis će biti redovito ažuriran.


© 2024 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1