• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

SUMT - Reakcija na Vladin prijedlog mjera kontrole cijena hrane!

Reagirajući na novi vladin paket mjera nužno je odmah istaknuti kako je ovo, slobodno možemo reći, nezapamćena kriza tijekom koje svi moramo ponijeti teret odgovornosti i sa te strane Savez udruga malih trgovaca poštuje sve Vladine odluke.

Sa druge pak strane, ovakve mjere ograničavanje cijena su neprihvatljive. Već ranije smo i kroz Udrugu trgovine pri HUP-u, čiji smo član, predlagali da se ograniči trgovačka marža, jer opet ponavljamo trgovci na ulazne cijene, koje diktiraju proizvođači, ne mogu utjecati.

Cijene predviđene novom uredbom Vlade trenutno su ispod nabavnih cijena, što znači da bi u tom slučaju gubili dio cijene i kompletni PDV koji trgovci plaćaju državi. Istodobno, ulazimo u opasnost plaćanja kazni zbog dumpinga, odnosno prodaje ispod nabavne cijene robe.

Stoga se iskreno nadamo kako će i dobavljači ponijeti svoj dio tereta, odnosno smanjiti cijene, jer ostane li sve na trgovcima stvari neće biti dobre.

Slobodno možemo reći kako će u slučaju da se sve provodi kakva je trenutna najava, dio malih trgovaca doći u opasnost da trajno zatvori svoja vrata. Time se ugrožava 737 članice Sumt-a, te gotovo 3 tisuće radnih mjesta u naših 750 trgovina.

 


© 2024 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1