• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Odlukom Vlade prehrambeni i kozmetički proizvodi isključeni od iznimne mjere kontrole cijena!

Vlada je na sjednici 30. srpnja 2020., donijela Odluku o izmjeni odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

„Odlukom se iz iznimne kontrole cijena predlaže, izostaviti prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu uporabu, te time omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje.“

Predmetna Odluka i dalje se primjenjuje na sljedeće proizvode:

„1. sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol)

  1. zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća
  2. zaštitne naočale i viziri
  3. zaštitne rukavice
  4. zaštitne navlake za cipele
  5. zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3
  6. maske za lice
  7. respiratori/transportni ventilatori
  8. lijekovi i medicinski proizvodi
  9. posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.“

U obrazloženju odluke navodi se, kako je Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode (Narodne novine, br. 30/20) od 15. ožujka 2020.g., koja je dopunjena Odlukom o dopunama Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvoda  (Narodne novine, br. 53/20) od 30. travnja 2020.g. bila je sprječavanje negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda, a time i mogućnost monopolističkog određivanja cijena proizvoda, u okolnostima nastanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj. Odluke su donesene kako bi se zaštitili potrošači i njihovo zdravlje.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je u međuvremenu niz mjera kojima se pokreću gospodarske aktivnosti nakon prve faze epidemije bolesti COVID-19, a odlukama Nacionalnog stožera omogućen je rad svim gospodarskim subjektima uz pridržavanje propisanih epidemioloških pravila.

Nadalje, uzimajući u obzir da je opskrba stanovništva kroz maloprodajne lance redovita te da nije zabilježena nestašica proizvoda na tržištu, ovom se izmjenom Odluke iz iznimne kontrole cijena predlaže izostaviti prehrambene i kozmetičke proizvode za svakodnevnu uporabu te time omogućiti funkcioniranje tržišta u skladu s načelima ponude i potražnje.

Izmjene Odluke potaknute su i sa strane gospodarskih udruženja, prvenstveno udruženja trgovine i prehrambene industrije.

Međutim, budući u Republici Hrvatskoj nije prestala ugroza od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 i bilježe se novi slučajevi zaraze, odnosno bolesti, opravdano je odredbe izvorne Odluke nastaviti primjenjivati na lijekove i medicinske proizvode, zaštitne maske, zaštitnu odjeću i opremu, kao i dezinfekcijska sredstva.

Odluka je objavljena i u Narodnim novinama broj 88/2020 –

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2020_07_88_1673.html


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1