• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Uvedene nove mjere, obvezne maske u zatvorenom i kafićima!

Maske postaju obvezne u zatvorenom, preporučene i u određenim situacijama na otvorenom!

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, najavio je da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra. Također se ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.', rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

'Temeljna linija obrane je održavanje distance, higijena ruku i nošenja maske. 'Ove jednostavne upute nije lako ispuniti u praksi. Osobito distanciranje i nošenje maski', istaknuo je ministar.

Obvezu maski, imaju djelatnici zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, zaposlenici javnog prijevoza, trgovci, kupci, putnici, ugostitelji, osobe koje posjećuju ljude u bolnicama i domovima, gosti kafića, osim kad jedu i piju, zaposlenici i stranke trgovačkih društava, uslužnim djelatnostima, gledateljima u sportskim dvoranama, vjernicima i druge osobe koje obveže poslodavac. Maske ne moraju koristiti osobe koje su obuhvaćene izuzećima HZJZ-a.

Novim mjerama postrožena su sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, a koja nisu obuhvaćene mjerama HZJZ-a. To se odnosi na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima 'osim dok sjede na svojim mjestima', a trebaju ih nositi i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme - preko usta i nosa.

Zasad neće biti obaveza nošenja maski na otvorenom. 'Preporučuje se njihovo nošenje ondje gdje nije moguće održati fizičku distancu', rekao je Božinović. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da maske na otvorenom nisu obveza nego preporuka. 'Preporučuje se nošenje maski u redovima za bankomate, na autobusnim stajalištima... Svuda tamo gdje se ne može održati razmak', izjavio je Capak.

Nove mjere stupaju na snagu danas.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1