• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Vlada predstavila nove mjere: kraće radno vrijeme i stupnjevanje potpora!

Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predstavili su nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta, radi krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Uvodi se stupnjevanje potpore radnicima, sukladno padu prometa poslodavca.

2000 kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto, dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna. Za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3.000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3.500 kuna, dok će 4.000 kuna dobiti oni poslodavci kojima je promet pao 60 posto i više., rekao je premijer Plenković.

Pad prometa se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već se uspoređuje pad prometa u 2 i 3 kvartalu ove godine s 2 i 3 kvartalom 2019.. Na taj način omogućuje se kaže, realnija slika pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljene su iznimke za sektor kojima je rad ograničen odlukama stožera, poput usluga hrane i pića. Njima je ostavljena mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima. Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac. 

Skratit će se radno vrijeme, odnosno povećati subvencionirani rad na 70 posto. Do sad se odnosila na 50 posto, sada ide na 70 posto. Vlada će smanjiti količinu dokumentacije koju poslodavac mora podnijeti, da bi se javio za ovaj vid potpore. Poslodavac će po zaposleniku moći dobiti do 2.800 kuna. Također, najavljeno je poslodavce će se osloboditi od plaćanja doprinosa za subvencionirani rad.

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine, najavio je premijer Plenković.

Također se širi sektor djelatnosti koje su obuhvaćene mjerama, te sa sada odnose i na povremeni prijevoz. Korisnici potpora za mikropoduzetnike (do 9 zaposlenih) imaju pravo na potporu bez obzira na sektor kojim se bave.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1