• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Kazne za nepridržavanje mjera!

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, Vlada je u ponedjeljak u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.

Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10 tisuća do 40 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom.
 
„Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5 tisuća do 10 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom“, izvijestio je Beroš.
 
Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih ovim zakonom, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.
 
„Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5 tisuća do 10 tisuća kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama ovog zakona“, kazao je Beroš.
 
Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.
 
"Kao što smo rekli, nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban", rekao je premijer Andrej Plenković.

Nova odluka o ograničenjima za ulazak u Hrvatsku
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je danas donesena nova odluka kojom se uređuje odnosno ograničava prijelaz na graničnim prijelazima Republike Hrvatske.
 
„Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU-a, s obzirom na incidenciju Covida-19, ne trebaju PCR test ni ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Hrvatsku“, kazao je, dodavši da svi ostali putnici koji dolaze iz EU-a trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku te biti u samoizolaciji do negativnog nalaza.

Postoji sustav izuzetaka za kategorije osoba koji ne moraju imati negativan test, a to su pogranični i zdravstveni radnici te učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj, ili izvan Hrvatske, duže od 12 sati.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1