• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Sabor izglasao novi zakon, kazne za kršenje epidemioloških mjera stupaju na snagu!

Saborski zastupnici danas su u nastavku 4. sjednice, glasali među ostalim, o dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

Glasovima njih 76 za, dok su protiv bila 53 od 129 zastupnika, donesen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Podsjetimo, izmjenama Zakona propisuju se kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja. Z

a prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1