• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

Od ponedjeljka 01.03. poskupljuju svi duhanski proizvodi!

Duhanski proizvodi ponovno poskupljuju od ponedjeljka 01.03.2021.. Vlada je danas utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i proizvode. Najviše će porasti trošarina na grijani duhan 75 posto, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto. Kutija cigareta, ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.

Za uredbu je provedeno javno savjetovanje, od 5. do 20. veljače 2021., pojasnio je ministar financija Zdravko Marić na današnjoj sjednici Vlade. Kako uredba stupa na snagu 1. ožujka, ukupan izračunati efekt na povećanje prihoda u državnom proračunu po osnovi trošarina na duhanske prerađevine i proizvode biti će oko 300 milijuna kuna do kraja godine.

Ministar je izvjestio kako se povećava visina trošarine na cigarete te iznos minimalne trošarine na cigarete. Pritom će specifična trošarina rasti s dosadašnjih 370 kuna na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto. Minimalna trošarina na cigarete porasti će na 888 kuna za 1000 cigareta, što je povećanje od 7,77 posto s dosadašnje cijene od 824 kune.

“Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune. Cigarete su najznačajnije zastupljene po upotrebi pa i po doprinosu državnom proračunu”, kazao je Marić.

Visina trošarine za sitno rezani duhan za motanje cigareta i ostalih duhana za pušenje, povećava se za 7,5 posto, sa 800 na 860 kuna za kilogram. Za isti iznos i postotak raste i trošarina na cigarillose i cigare, te će iznos trošarine odnosi na 1000 komada.

Na grijane duhanske proizvode visina trošarine porast će za 75 posto, što znači sa 800 kuna na 1400 kuna za kilogram. Što se tiče e-tekućine, visina trošarine se neće mijenjati pa ostaje nula kuna za jedan mililitar.

Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porast će, za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za kilogram.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1