• Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Novosti

HUP-Udruga trgovine traži preispitivanje diskriminatorne odluke o obustavi rada trgovine odjeće i obuće u Primorsko-goranskoj županiji!

HUP Udruga trgovine reagirala je na donešenu Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije koja je objavljena  9. travnja 2021. i putem koje je zabranjen rad trgovinama odjećom i obućom u trajanju od dva tjedna uz obrazloženje da se većina kupaca iz područja Primorsko goranske županije uglavnom zadržava u dućanima odjećom i obućom zbog dugotrajnog isprobavanja iste.

Podaci trgovaca odjećom i obućom temeljem brojača posjeta pokazuju u zadnjim mjesecima značajan pad ulazaka kao i značajno smanjen period boravka kupaca u prodajnom mjestu.

Prodaja pokazuje snažan pad (do 40% u odnosu na prethodna razdoblja) a javno dostupni podaci (poput npr. Google mobility reporta) pokazuju pad posjećenosti i boravka u maloprodajnim mjestima (posebice za neprehrambenu trgovinu) i u trgovačkim centrima.

Mjere HZJZ-a definirane su na isti način za sve trgovce (ograničavanje broja kupaca, obveza nošenja maskica, dezinfekcija i dr.) a postoje i specifične mjere za trgovce odjećom i obućom (dezinficiranje kabina za isprobavanje odjeće, stavljanje isprobane odjeće van prodaje na određeni period i dr.). Trgovci u cilju zaštite zaposlenika i kupaca provode donesene mjere i čine kupovinu sigurnom.

Potpuno je nejasno na temelju kojih podataka i kriterija se definira prijedlog Odluke, prihvaća ista i obustavlja rad te zabranjuje prodaja samo ovog asortimana.

Nejasno je i kako se putem zabrane prodaje samo jednog asortimana smanjuje mobilnost kao i činjenica da ne postoje adekvatne mjere obeštećenja u djelatnosti koja ima visoke fiksne troškove i stotine milijuna kuna zaliha koje su sezonskog karaktera.

HUP je uputio službeni dopis nacionalnom i lokalnom Stožeru te je zatraženo preispitivanje ove diskriminatorne Odluke koja je neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine (asortimana) te omogućavanje rada trgovinama odjećom i obućom pod istim uvjetima kao i ostalim trgovinama a ukidanje odluke se traži odmah i bez odgode.

HUP smatra da se u slučaju potrebe moglo reagirati i mjerama koje su daleko manje štetne i u konačnici nisu diskriminatorne.

U cilju dodatnih stručnih konzultancija prilikom donošenja odluka, HUP je predložio da se dodatno kontaktiraju poduzetnici članovi HUP-a, posebno oni okupljeni u Izvršnom odboru HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka te Izvršnom odboru HUP- Udruge trgovine koji mogu ukazati na gospodarska kretanja i trendove iz svih djelatnosti, a koje su sve osjetile negativne posljedice tijekom pandemije na svoje poslovanje pri čemu su se i potrošačke navike izuzetno promijenile, a pogotovo je smanjen posjet prodajnim mjestima sa odjećom i obućom.


© 2023 SUMT. Sva prava pridržana. Design by DESIGN 1