Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatne detalje upute za rad trgovina i spreječavanje zaraze bolešću COVID-19..
Preporuke možete preuzeti na sljedećem linku ili pročitati niže u tekstu.
Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u djelatnosti trgovina
Radi sprječavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno je osigurati fizičku udaljenost među kupcima te između kupaca i radnika trgovine. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku kupcima na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.
Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:
1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini.
15 kupaca na 100 m² neto. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7. Ako je teško odrediti neto površinu, najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini može se izračunati tako da se bruto površina podijeli s 10.
Ograničenje broja kupaca. Nak on što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljeni broj kupaca, daljnji ulasci mogući su tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.
Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se po stići na način da se na raspolaganje stavi onaj b roj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.
2. Maske za lice i fizička u daljenost za zaposlene koji dolaze u kontakt licem u lice s kupcima
Maksimalna zaštita kupaca i zaposlenika. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Prilikom interakcije s kupcem zaposlenik treba koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati fizičku udaljenost od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni k oja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.
Maska za lice za kupce. Preporuča se da kupci nose masku za lice tijekom cijelog boravka u trgovini.
3. Minimalni kontakt između zaposlenika koji rade u različitim smjenama
Organizacija rada. Ako je moguće, organizirati rad na način da se ostvaruje mini malni kontakt između zaposlenika koji rade u različitim smjenama. Čišćenje i dezinfekcija (na primjer, dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola ili drugim registriranim dezinfekcijskim sredstvom s virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača) površina obavljat će se tijekom rutinskog čišćenja ili češće, pogotovo u onim dijelovima dana kada je promet u trgovini i koncentracija ljudi najveća.
4. Evidencija
Evidencija. Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mjestu (po smjenama) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Za potreb e vođenja evidencije prikupljat će se osnovni po datci: ime, prezime i broj telefona.
5. Dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca, obavijesti za kupce te kontinuirana dezinfekcija površina koje se često diraju
Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja fizičke udaljenosti od minimalno 1,5 metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvati i rubovi vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom (na primjer, na bazi 70% alkohola ili drugim registriranim dezinficijensom s virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača).
6. Nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih
Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Zaposlenici trebaju kod kuće, u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.